Despre noi

Cercetare Dezvoltare

Seminte

Oferta

Contact

  • grau
  • grau
  • grau
  • grau

Grau

Soiul de grau Boema

Vezi oferta




Soiul de grau Boema este soiul cu cea mai mare raspandire. Specialistii nostri aproximeaza ca 25% din suprafata cultivata cu grau este cu soiul Boema. Este un soi de grau de toamna foarte productiv si cu indici de calitate ridicati pentru panificatie. Graul Boema este adaptat conditiilor climatice din zona de campie din sudul tarii si Moldova.

Potentialul de productie este de 6-9 t/ha, este un soi foarte precoce, mai timpuriu la inspicat cu 1-3 zile fata de soiul de grau FL 85. S-a dovedit superior soiului FL 85 numai in conditii foarte favorabile de mediu, aspect caracteristic soiurilor intensive.

Caractere morfologice.Graul Boema este caracterizat de talia semipitica, 77-90 cm, spic alb, mijlociu de rezistent la cadere (in anii foarte favorabili talia depaseste 95 cm, fiind cu 1-3 cm mai inalt decat graul FL 85). Boabele sunt de marime mijlocie, de forma alungita, culoare rosie si au, in conditii de cultura, masa a o mie de boabe de 42-45grame si masa hectolitrica de 76-79 kg/hl. Graul Boema este rezistent la iernare, mijlociu rezistent la seceta si arsita (nu la acelasi nivel ca FL 85).

Insusiri fiziologice. Este superior soiului de grau FL 85 in ceeea ce priveste rezistenta la rugina bruna, rugina galbena, fuzarioza si fainare. Este sensibil la temperaturi scazute in timpul meiozei ducand la aparitia fenomenului de sterilitate (spiculetele din varful spicului raman sterile, 2-3 ca numar) caracteristica tuturor soiurilor precoce. Totusi pentru gradul de precocitate s-a reusit sa se imprime soiului de grau Boema rezistenta la iernare si capacitate mare de productie, aspecte oarecum in general corelate negativ. Prin perioada mai mare de repaus seminal (dormanta) graul Boema are o mai buna rezistenta la incoltire in spic si o activitate amilolitica mai redusa in anii cu veri ploioase in preajma recoltatului.

Insusiri de calitate. Din punct de vedere al calitatii de panificatie, graul Boema are caracteristici foarte bune. Chiar daca este usor inferior soiului de grau FL 85 in ceea ce priveste cantitatea de proteine si de gluten umed (dar valori superioare standardelor cerute de industria de panificatie), ii este superior pentru unele caracteristici reologice ale aluatului, ca stabilitate si nota faringografica, cat si volumul painii. El a fost incadrat in calitatea B1, deci clasa superioara de calitate. Cantitatea de proteine si continutul de gluten pe langa influenta soiului ca atare este larg influentata si de mediu, temperatura si aprovizionarea solului si a plantei cu azot. Deci o calitate buna a recoltei presupune aplicarea azotului in vegetatie. Calitatea proteinei soiului de grau Boema este foarte buna, gluteinele avand in compozitia lor fractiunile cu greutate moleculara mare, optime, superioare soiului de grau FL 85.

Tehnologie de cultura: 550b.g.g/mp, 3-5 cm adancime de semanat, pat germinativ pregatit foarte bine.

Soiul de grau Glosa

Vezi oferta




Soiul de grau de toamna Glosa a fost creat la INCDA Fundulea.

Caractere morfologice. Coloratia antocianica a coleoptilului este absenta sau foarte slaba. Portul plantei la infratire este semierect. Coloratia antocianica a urechiuselor frunzei steag este absenta sau foarte slaba. Frecventa plantelor cu portul frunzei steag recurbat este absenta sau foarte slaba. Cerozitatea tecii frunzei steag este slaba iar a spicului este absenta sau foarte slaba. Planta este de inaltime medie, iar grosimea maduvei paiului este medie. Spicul de grau are forma in profil piramidala, are densitatea medie, este scurt spre mediu, aristat de culoare alba. Gluma inferioara: latimea umarului este ingusta, forma este inaltata, dintele este foarte lung si drept. Bobul de grau are culoarea rosie, iar coloratia in fenol este puternica.

Insusiri fiziologice. Este un soi de grau precoce, cu o rezistenta buna la cadere, iernare, seceta si arsita. Soiul de grau Glosa este mijiociu de sensibil la fainare, sensibil la septorioza frunzelor si mijlociu de sensibil la rugina bruna.

Insusiri de calitate. Soiul de grau Glosa se incadreaza in grupa soiurilor cu insusiri de panificafie bune.

Capacitatea de productie. Soiul a realizat o productie medie de 5318 kg/ha, depasind martorii cu sporuri de productie de 7% Fundulea 4, 8% FL 85 si 8% Dropia (in zona de sud si vest a tarii). In Moldova si Transilvania soiul a realizat o productie de 5871 kg/ha, depasind martorii de referinta cu sporuri de productie de 8% Fundulea 4,11% Apullum si 1% Ariesan. Masa a 1000 de boabe a avut valori de 44-45 g, iar masa hectolitrica 77-78 kg.

Tehnologie de cultura. Se recomanda cultivarea soiului de grau Glosa in zona favorabila pentru graul de toamna din toata tara.

Descarca aici caracteristici