Caracteristici

Soiul de orzoaica de toamna Gabriela

Categorie biologica: Baza
Tratament: Fungicid (Redigo Pro 170FS)

Pret: 1.90 RON/Kg

Vezi oferta

Soiul de grau de orzoaica de toamna Gabriela a fost creat la INCDA Fundulea.

Caractere morfologice

Soiul Gabriela este un genotip de orz de toamna (cu doua randuri de boabe in spic), cu o perioada de vegetatie egala cu a soiului martor Dana. Soi tipic de toamna, cu o capacitate buna de infratire, talie medie spre inalta, spic cu palee antocianice de lungime medie spre lung, cu ariste lungi de culoare galbena.

Insusiri fiziologice

Soiul este semiprecoce, uniform, prezinta rezistenta buna la iernare si cadere, dar si la bolile foliare (mediu rezistent la patarea reticulara bruna a frunzelor de orz.

Insusiri de calitate

Masa a 1000 de boabe are valori de peste 50.0g, un continut in proteine de 10.4-10.8% si un continut in amidon de 62.8-63.1% (parametrii calitativi depind de tehnologia aplicata, dar si de conditiile climatice).

Capacitatea de productie

Potentialul de productie al acestui soi este de 6.8-9.0 t/ha si prezinta o comportare superioara soiului martor Dana in zone mai putin favorabile (conditii de seceta). Asigura productii mai ridicate in conditiile aplicarii a cel putin un tratament cu fungicid in perioada de vegetatie (peste 1000 kg/ha). Reactioneaza pozitiv la marirea distantei intre randuri pana la 20 cm (in sudul tarii, conform rezultatelor obtinute, cultivat la 12.5 cm intre randuri a realizat o productie medie de 5800 kg/ha, iar la 20 cm, 6470 kg/ha). in perioada de testare (2014-2016), a realizat un spor de productie de 467 kg comparativ cu soiul martor Dana (33 conditii de mediu). Avand ca planta premergatoare mazarea, soiul a inregistrat productii ridicate in sudul tarii, iar prin fertilizarea cu doze mai ridicate de ingrasaminte pe baza de azot, s-a inregistrat o crestere a nivelulului productiv cu aproximativ 600 kg/ha. Productia maxima a fost de 8040 kg/ha.

Tehnologie de cultura

Soiul de orzoaica de toamna Gabriela este adaptat la conditiile favorabile de mediu si se preteaza pentru a fi cultivat in stepa Baraganului si a Dobrogei, precum si in silvostepa Moldovei.