Caracteristici

Soiul de grau FDL Miranda

Categorie biologica: Baza
Tratament: Fungicid (Redigo Pro 170FS)

Pret: 1.80 RON/Kg

Vezi oferta

Soiul de grau de toamna FDL Miranda a fost creat la INCDA Fundulea.

Caractere morfologice

Soiul FDL Miranda are tufa plantei semierecta, in faza de infratire. Frunza steag are portul semiaplecat dupa inflorit. Frunzele sunt medii ca lungime si latime si sunt acoperite cu un strat ceros nu prea intens in a doua parte a perioadei de umplere a boabelor.
Inaltimea medie a plantei este de 100-110 cm.
Spicul este mare, de culoare alba, semidens, aristat, de forma piramidala si cu pozitie seminutanta la maturitate.
Boabele sunt de marime mijlocie, de forma alungita si au culoare rosie.

Insusiri fiziologice

Soiul FDL Miranda are rezistenta buna la cadere si iernare, la seceta si arsita. Este rezistent la fainare si mijlociu de sensibil la rugina bruna, rugina galbena si septorioza. Are un nivel mijlociu de rezistenta la fuzarioza spicului si este soiul romanesc cu nivelul de rezistenta cel mai ridicat la incoltirea in spic.

Insusiri de calitate

Testarile pe microprobe de laborator, la Fundulea si la I.S.T.I.S., au indicat ca soiul FDL Miranda are caracteristici mijlocii de calitate, dar corespunzatoare cerintelor standardelor industriei de morarit si panificatie.

Capacitatea de productie

Testat alaturi de soiurile martor, Dropia si Flamura 85, in reteaua de statiuni a I.N.C.D.A. Fundulea, in medie pe patru ani (2008-2011), dar si in testarile oficiale din reteaua I.S.T.I.S., soiul FDL Miranda s-a dovedit a avea un potential si o stabilitate foarte ridicate ale productiei de boabe, atat fata de soiurile martor, cat si comparativ cu soiurile recent inregistrate. Sporurile medii de productie, in diferite zone din tara, au fost cuprinse intre 10 si 20% fata de soiurile martor, Dropia si Flamura 85.

Tehnologie de cultura

Soiul FDL Miranda este recomandat pentru a se extinde in cultura in zonele de vest si sud ale tarii, in Dobrogea si Moldova.