Caracteristici

Soiul de grau Glosa

Categorie biologica: Baza
Tratament: Fungicid (Redigo Pro 170FS)

Pret: 2.20 RON/Kg

Categorie biologica: Baza
Tratament: Netratat

Pret: 2.10 RON/Kg

Vezi oferta

Soiul de grau de toamna Glosa a fost creat la INCDA Fundulea.

Caractere morfologice

Coloratia antocianica a coleoptilului este absenta sau foarte slaba. Portul plantei la infratire este semierect. Coloratia antocianica a urechiuselor frunzei steag este absenta sau foarte slaba. Frecventa plantelor cu portul frunzei steag recurbat este absenta sau foarte slaba. Cerozitatea tecii frunzei steag este slaba iar a spicului este absenta sau foarte slaba. Planta este de inaltime medie, iar grosimea maduvei paiului este medie. Spicul de grau are forma in profil piramidala, are densitatea medie, este scurt spre mediu, aristat de culoare alba. Gluma inferioara: latimea umarului este ingusta, forma este inaltata, dintele este foarte lung si drept. Bobul de grau are culoarea rosie, iar coloratia in fenol este puternica.

Insusiri fiziologice

Este un soi de grau precoce, cu o rezistenta buna la cadere, iernare, seceta si arsita. Soiul de grau Glosa este mijiociu de sensibil la fainare, sensibil la septorioza frunzelor si mijlociu de sensibil la rugina bruna.

Insusiri de calitate

Soiul de grau Glosa se incadreaza in grupa soiurilor cu insusiri de panificafie bune.

Capacitatea de productie

Soiul a realizat o productie medie de 5318 kg/ha, depasind martorii cu sporuri de productie de 7% Fundulea 4, 8% FL 85 si 8% Dropia (in zona de sud si vest a tarii). In Moldova si Transilvania soiul a realizat o productie de 5871 kg/ha, depasind martorii de referinta cu sporuri de productie de 8% Fundulea 4,11% Apullum si 1% Ariesan. Masa a 1000 de boabe a avut valori de 44-45 g, iar masa hectolitrica 77-78 kg.

Tehnologie de cultura

Se recomanda cultivarea soiului de grau Glosa in zona favorabila pentru graul de toamna din toata tara.