Primele cercetari agricole in Dobrogea apartin marelui agronom, economist si patriot care a fost Ion Ionescu de la Brad (1818-1891) si sunt consemnate in lucrarea ”Excursiune agricola in Campia Dobrogei” aparuta la Constantinopol in 1850 sub titlul „Excursion agricole dans la plaine de la Dobrodja”. Pe langa observatiile cu caracter strict agricol: clima, sol, structuri agrare, economie rurala, lucrarea, cu un pregnant caracter monografic, trateaza ansamblul conditiilor economice si sociale, fiind de fapt primul document cert al prezentei etnice romanesti pe meleagurile Dobrogei.
Istoricul SCDA Valu lui Traian
1927
Institutul de Cercetari Agronomice
Institutul de Cercetati Agronomice al Romaniei a fost infiintat prin inaltul Decret Regal nr 1205 din 4 mai 1927, cu reteaua sa de unitati centrale si teritoriale. in cadrul acestei retele, in anul 1933 se numara si Statiunea Valu lui Traian – Constanta, infiintata prin Decizia Ministerului Agriculturii si Domeniilor cu nr. 74407. Statiunea s-a infiintat cu o suprafata initiala de 15,8 ha teren arabil la care s-au mai adaugat 50 ha in acelasi an.
1933
Statiunea Valu lui Traian
Cuprinde perioada de la infiintare in 1933 si pana in 1962. In aceasta perioada unitatea a facut parte din reteaua de statiuni exterioare a Institutului de Cercetari Agronomice. Dupa anul 1949 suprafata statiunii a crescut cu inca 80 ha ajungand in 1956 la 707 ha.
1962
Statiunea Experimentala „Dobrogea”
A luat fiinta la inceputul anului 1962 cu ocazia reorganizarii cercetarii agricole si infiintarea Institutului Central de Cercetari Agronomice (ICCA), prin unificarea Statiunii Valu lui Traian specializata in cereale, culturi tehnice si plante de nutret, Statiunea Murfatlar specializata in horticultura si Statiunea Palas specializata in zootehnie. Fostele unitati vor functiona in continuare ca sectii ale statiunii complexe „Dobrogea”, astfel:
Sectia de cercetari pentru cultura cerealelor si a plantelor tehnice,
avand trei laboratoare: de ameliorarea plantelor si producerea de samanta, de ameliorarea inului si de agrofitotehnie;
Sectia de cercetari hortiviticole Basarabi,
avand cinci laboratoare: viticultura, vinificate, pomicultura, legumicultura si floricultura;
Sectia de cercetari zootehnice Palas-Constanta,
avand cinci laboratoare: taurine, ovine, porcine, pasari si alimentatie animala.
Statiunea de Cercetari pentru Culturi Irigate „Dobrogea” – SCCI
Centrul Experimental M. Kogalniceanu
Suprafata totala de 70 ha arabil, din care 11 ha ocupate cu experiente riguroase, iar restul de 59 ha destinate producerii de samanta. Terenul era irigat in totalitate, iar experientele se faceau exclusiv in regim irigat. Solul din acest centru este balan de stepa.
Centrul Experimental Casimcea
Avea 61 ha, initial fiind amenajat pentru irigat, dar datorita dificultatilor de aductiune a apei s-a renuntat chiar inainte de 1989. Solul este de tip cernoziom vermic. Cea mai mare parte a suprafetei era destinata producerii de samanta, dar erau testati si unii hibrizi de porumb si floarea-soarelui pentru verificarea rezistentei la seceta
Centrul Experimental Stupina
Avea 171 ha. A fost infiintat pentru fundamentarea unor elemente fitotehnice in regim de irigare pe terenuri in panta. S-a renuntat la irigare datorita costurilor ridicate, la fel ca si in cazul Centrului Casimcea. Ulterior a fost folosit pentru producerea de samanta la unele specii mai rezistente la seceta (cereale paioase, unele culturi furajere). Se testa rezistenta la boli si daunatori a materialului biologic aflat in dierite faze ale procesului de ameliorare.
1989
Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Valu lui Traian
Perioada de dupa 1989 a adus unele schimbari atat in structura organizatorica a unitatii, cat si in cea a tematicii de cercetare. Reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra pamantului potrivit Legii 18/1991 afecteaza in mod substantial patrimoniul funciar al unitatii, iar punerea in aplicare a ultimelor reglementari in domeniu a insemnat reducerea suprafetei statiunii cu circa 46%.
2006
Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Valu lui Traian
Din anul 2006 se infiinteaza Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Valu lui Traian prin Hotararea de Guvern nr. 1460/2006, avand la baza Legea 290/2002, institutie publica cu personalitate juridica, finantata din venituri proprii, cu sediul social in comuna Valu lui Traian, judetul Constanta, in subordinea Academiei de stiinte Agricole si Silvice ”Gheorghe Ionescu Sisesti” prin reorganizarea SCCI Dobrogea, care se desfiinteaza. Prin HG 1460/2002 Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Valu lui Traian preia toate drepturile si obligatiile SCCI Dobrogea.