Categorie biologica: Baza
Tratament: Fungicid (Redigo Pro 170FS)
Caracteristici
Soiul de grau Pitar
Pret: 1.80 RON/Kg
Ambalaj: Sac 600Kg
Categorie biologica: Baza
Tratament: INSECTOFUNGICID
(Picus 600 FS+Redigo Pro)
Pret: 2.00 RON/Kg
Ambalaj: Sac 600Kg
PITAR este un grau Romanesc de toamna, creat la INCDA Fundulea, soi aristat, timpuriu. Inregistrat in 2015, soiul Pitar aduce o contributie la imbunatatirea calitatii graului romanesc, prin caracteristicile superioare de calitate pe care le are, respectiv gluten mai tare si mai elastic.
Soiul Pitar a fost apropiat ca productie de soiul Glosa, soi intens cultivat in prezent in Romania, dar usor superior din punct de vedere al continutului de proteine in bob. in ce priveste caracteristicile fiziologice, soiul Pitar prezinta rezistenta imbunatatita la cadere, incoltirea in spic si la rugina bruna.
Caractere morfologice
- Potential ridicat de productie;
- Calitate foarte buna de panificatie, fiind din acest punct de vedere superior soiului Glosa;
- Soiul PITAR are tufa plantei semierecta in faza de infratire;
- Frunza steag are portul semierect dupa inflorit;
- Frunzele sunt medii ca lungime si latime si sunt acoperite cu un strat ceros putin intens;
- Talia medie a plantei este cuprinsa intre 75-92 cm;
- Spicul este de culoare alba, de densitate medie, aristat, de forma piramidala, de lungime medie si cu poziţia semimutanta la maturitate;
- Boabele sunt de marime medie, bine umplute, de forma alungita, culoarea roşie. In conditii normale de cultura, masa a 1000 de boabe este de 42-44g, iar masa hectolitrica de 79-82 kg/hl
Insusiri fiziologice
- Este un soi precoce cu o rezistenta buna la cadere, iernare, seceta si arsita.
- Este rezistent la rugina bruna si fainare si are un nivel mijlociu de rezistenta la septorioza, rugina galbena si fuzarioza spicului.
Insusiri de calitate
- Se remarca prin calitate foarte buna de panificatie, fiind din acest punct de vedere superior soiului Glosa.
Capacitatea de productie
- Pitar este un soi intensiv cu potential ridicat de productie.
- In testarile multianuale a realizat sporuri medii de productie similare cu cele ale soiului Glosa.
- Masa a 1000 boabe: 42-44 g.
- Masa hectolitrica: 79-82 kg/hl.
Zone de cultura
- Este recomandat in zonele din sudul (Dobrogea si Muntenia) si estul tarii (Moldova).