Caracteristici

Porumb Olt

Tratament: Insectofungicid

Porumb Rapsodia

Tratament: Insectofungicid

Vezi oferta

Este un hibrid simplu omologat in anul 1993 pentru arealele de cultura din sudul, sud-estul si vestul tarii.

Perioada de vegetatie

Porumbul din soiurile Olt si Rapsodia au o perioada de egetatie de la semanat la maturitate este cuprinsa intre 135 si 138 zile, suma temperaturilor biologic active fiind de 1368 grade, incadrandu-se in clasificarea FAO 430.

Caractere morfologice

Planta este viguroasa cu inaltime totala de 244 cm fara lastari, avand in medie 18 frunze semierecte. Formeaza un singur stiulete, bine dezvoltat, inserat la 95 cm si avand la maturitate o pozitie semierecta. Stiluletele este cilindro-conic, cu o lungime medie de 19.3 cm, cu numar mediu de 16 randuri de boabe. Greutatea medie a unui stiulete este de 235 grame. Randamentul de boabe este cuprins intre 81-83%. Rahisul este de culoare rosie.
Bobul este dentat, de culoare galbena portocalie, prismatic, cu misuna bine conturata, avand MMB de 285 grame. Boabele contin in medie 12.7% proteina, 70.4% amidon si 4.8% grasimi.

Capacitatea de productie

Productia de boabe in conditii normale de cultura la neirigat este de pana la 12350 kg/ha, iar la irigat de pana la 14690kg/ha.

Rezistenta

Are o buna rezistenta la seceta, arsita, fuzarioza stiuletilor si a tulpinilor, helmintosporioza, precum si la cadere si frangerea tulpinilor la maturitate. Se remarca printr-o foarte mare plasticitate ecologica, dand rezultate foarte buna in majoritatea arealelor de cultura.

Cerinte agrotehnice

Densitatea optima la neirigat este de 50000-55000 pl/ha si de 65000-70000 pl/ha la irigat. Valorifica eficient dozele moderate de ingrasaminte cu azot si fosfor, precum si apa de irigare. Se recomanda a fi cultivat in arealele din sudul, sud-estul si vestul tarii in mod special pe terenurile unde dupa porumb urmeaza a se cultiva cereale de toamna.